Avondmaal

 

Wat is Avondmaal en waarom vieren wij dat?

Tijdens samenkomsten en uitzendingen word je vaak aangemoedigd om een stukje brood te eten en een slokje wijn of druivensap te drinken. Het is niet vreemd dat jij daar vragen over hebt. We proberen ze te beantwoorden. 

1. Wat is (Heilig) Avondmaal?
2. Waarom met brood en wijn?
3. Kan ik het ook doen?
4. Waarom heet het in het Nederlands ‘avondmaal’?
5. Hoe doe je het praktisch?

1. Wat is Avondmaal?
Samen eten is bedoeld om de relatie of verbondenheid die je met naasten hebt te vieren. Het gaat vooral om het gezelschap en niet om een volle buik. Zo wil God ook met ons aan tafel zitten, als een Vader met Zijn kinderen, en meteen je diepste noden in je leven een plek geven. Dat is holy (aparte of afgezonderde) communion (samenzijn in de meest intieme vorm). Avondmaal is een maaltijd tussen mensen en God.

2. Waarom met brood en wijn?
Wellicht heb je rond Pasen op tv een film gezien rondom het leven van Jezus. Hierin zien we hoe Hij sterft aan een kruis. Jezus deed dat in onze plaats omdat God niet wilde dat de dood voor ons het einde zou zijn. Om ons ‘het leven’ te geven, vloeide letterlijk Jezus’ bloed. De wijn of druivensap staan symbool voor Zijn bloed, dat ‘voor ons werd vergoten’. Daardoor zijn wij acceptabel geworden en zelfs perfect in Gods ogen. 
Behalve Zijn bloed kostte het Hem ook Zijn lichaam, dat ‘ziek’ werd en doorboord, doordat Hij gekruisigd werd. Het brood staat voor Zijn ‘gebroken’ lichaam. Voor ons werkt dat nu als heelheid, ofwel als ‘hemels medicijn’. Met het avondmaal staan we stil bij wat Jezus voor ons heeft gedaan. 

3. Kan ik het ook doen?
Jazeker, naast de samenkomst kan dit ook thuis of op een andere plek. God wil als jouw Vader met Zijn kind aan tafel zitten. Samen vier je dat je eeuwig leven hebt door wat Jezus voor jou deed. Zonder dat geloof is avondmaal vieren nutteloos, omdat het dan niet ‘werkt’ voor je en je niet de voordelen ervan ervaart. En dat is juist wat God graag wil voor je. Hij wil dat je in Jezus gelooft. Hij wil je bevestigen als Zijn kind. Hij wil dat deze maaltijd een geweldig terugkerend moment wordt in je relatie met Hem:

Jezus zei: ‘Ik heb er geweldig naar verlangd dit Paasmaal met jullie te eten.’ (Lukas 22:15)

4. Waarom heet het in het Nederlands ‘Avondmaal’?
Dat lijkt inderdaad verwarrend, omdat de vertaling vanuit het Engels ‘heilig samenzijn’ is. Laat je om te beginnen niet afleiden door de verschillende namen. De naam is minder belangrijk dan het principe. Het wordt ook ‘de Paasmaaltijd’ genoemd, omdat de periode waarin Jezus stierf, het Paasfeest wordt gevierd. De Bijbeltekst hierboven komt uit een Paasmaaltijd die Jezus tweeduizend jaar geleden met Zijn vrienden had. Die maaltijd vond ‘s avonds plaats. Vandaar dat het bij ons Avondmaal of ook wel Heilig Avondmaal wordt genoemd. Heilig is ‘afgezonderd voor God’. Niet zomaar een maaltijd met een ander mens op aarde, maar een maaltijd die gelovigen met God hebben, in Zijn nabijheid. 

5. Hoe doe je het praktisch?
Als je weet dat je een kind van God bent, dan kun je thuis simpelweg wat brood of een stukje matze nemen en wat wijn of druivensap. Ga rustig zitten en volg het voorbeeld van Jezus:

‘Tijdens het eten nam Jezus een brood, dankte God ervoor, brak het in stukken en gaf het aan Zijn leerlingen. ‘Neem dit,’ zei Hij, ‘en eet het op, want dit is Mijn lichaam.’ Daarna nam Hij een beker wijn, dankte God ervoor en gaf die aan hen. ‘Drink er allemaal uit,’ zei Hij. ‘Dit is Mijn bloed, waarmee het nieuwe verbond wordt bezegeld. Het zal vloeien om vergeving van de zonden te bewerken.’ (Mattheüs 26:26-28)

Jij kunt zelf bijvoorbeeld uitspreken, nadat je een stukje brood of matze breekt: ‘Dank U, Vader, voor dit brood dat staat voor het lichaam van Jezus, dat voor mij verbroken is’. [En dan eet je].

Daarna dank je voor de wijn (of druivensap) en zeg je bijvoorbeeld: ‘Dit staat voor het bloed van Jezus, waardoor ik voor eeuwig verbonden ben met God. Alles wat in de weg staat, zoals mijn fouten (zonden), zijn hierdoor vergeven.’ [En dan drink je]. 

Wees niet bang om iets verkeerd te doen. Het gaat er niet om dat je het ‘precies doet’, maar dat het een moment is waarop je je geloof in God viert. Je hebt een maaltijd, samen met Hem. Hij viert mee! Het mag zo vaak je wilt, alleen of met andere gelovigen. In de tijd waar de Bijbel over schrijft, deden ze het elke dag:

Elke dag… braken ze het brood bij elkaar thuis. (Handelingen 2:46)